T.Palm geeft voorbeeld in bijna energieneutraal wonen

We weten het intussen: vanaf 2021 moeten we bijna energieneutraal bouwen en wonen. De overheid heeft zijn visie over wat dat inhoud nog maar net uitgezet of sleutelklare woningbouwer T.Palm zet die visie al in de praktijk om. Sterker nog, de demowoning in Aalst doet het ruimschoots beter dan wat de Vlaamse overheid verwacht.

capture 19 [Habitos.be] Het lijkt een gewone strakke woning in de rij in Aalst. Maar achter de gevels – en ook een beetje ertussen – gaat een van de eerste Bijna energieneutrale (BEN)-woningen in Vlaanderen schuil. De aandachtige passant ziet dat ook aan het BEN-logo dat de woning draagt en dat ze kreeg toegekend van het Vlaams Energieagentschap.

Lage energievraag

BEN-woning T.PalmWat betekent dat BEN-label nu in de praktijk? Wel deze demowoning van T.Palm verbruikt nauwelijks energie voor verwarming, ventilatie, koeling en de productie van warm water. Het beetje energie dat hier toch nog voor nodig is, haalt een lucht-waterwarmtepomp uit ter plekke geproduceerde elektriciteit (pv-panelen).
Om de energievraag zo laag mogelijk te houden, kreeg de woning een doordacht en duurzaam ontwerp: het is in de eerste plaats een compacte rijwoning met een oppervlakte van 156m². Bovendien is ze goed geïsoleerd en profiteert ze dankzij de grote raampartijen maximaal van passieve zonne-energie. Domotica-gestuurde zonnescreens zorgen dat oververhitting uitgesloten is. Mocht de woning toch opwarmen, dan kunnen de bewoners ’s nachts intensief koelen via een domoticagestuurd systeem. Die globale aanpak resulteert in een E-peil 20. Dat is ruimschoots onder de E30 die de Vlaamse overheid vooropstelt voor 2021.

Eentje om te zien

BEN-woning T.PalmHeel dat technisch vernuft betekent niet dat de woning saai is. Absoluut niet. De strakke vormgeving in de architectuur vinden we ook terug in het interieur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan greeploze kasten, een overheersend wit interieur en geïntegreerde verlichting.

Voortrekkersrol

Met de demowoning in Aalst neemt T.Palm een positie van voortrekker in. Is dat verstandig in een conservatief Vlaanderen? Bostoen deed het T.Palm al eens voor met de beslissing enkel nog passiefwoningen te bouwen. Spijtig genoeg was de Vlaamse bouwmarkt nog niet klaar voor passiefbouw. De aannemer zag zich verplicht te diversifiëren en bijvoorbeeld ook renovatie-oplossingen aan te bieden. Gokt T.Palm wel op het juiste moment om de wetgeving voor te zijn? Laat ons hopen, maar de weg naar 2021 is nog lang en wij Vlamingen geven onze centen – spijtig genoeg – nog altijd liever uit aan die mooie badkamer en keuken in plaats van energiezuinigheid.

Meer lezen

Auteur: TiM Vanhove – november 2013

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s